Gambia

Project afgerond in 2017

Op 23 oktober 2015 vertrok een team van drie HzG homeopaten, Joke Smith, Mieke Heijmans en Lous Wijnkoop naar Gambia, om twee weken les te geven in het binnenland. Onderstaand een verslag:

We hebben twee fantastische weken gehad in Soma en weer een kleine 20 mensen opgeleid. Daarnaast hebben we clinics, behandelingen ter plaatse, gedaan in dorpen. 

Tijdens ons verblijf begrepen we waarom het Gambiaanse Ministerie van Gezondheid projecten als het onze stimuleert en medefinanciert: homeopathie is zeer cost-effective zoals wij dat bij de introductie noemen! Met de homeopathische middelen in de kleine box, die wij aan studenten geven nadat zij het examen behalen, kunnen zij veel klachten,en dus veel patiënten behandelen. Voor reguliere medicijnen -als die al beschikbaar zijn- is vaak geen geld. Bovendien is de Gambiaan van oudsher bekend met kruidengeneeskunde en heeft daarom een voorkeur voor een natuurlijke behandeling. Homeopathie sluit daar perfect op aan.

Een migraine patient, in maart behandeld, had nog maar een enkele keer hoofdpijn en dan nog maar in lichte mate. Baby’s met hoest, diarree en/of koorts reageerden goed. Kortom, al deze ervaringen maakten de Gambianen en ook ons meer dan blij. We hebben nog meer waardering gekregen voor de vriendelijke, geestige Gambianen.

Onze studenten

Naast een vervolgcursus aan de studenten van maart 2015, hebben we aan een nieuwe ploeg de begincursus gegeven. Een gemotiveerde stel jonge mensen, waar we graag verder mee werken. Ze krijgen ondersteuning van elkaar en van ons via email. Homeopathie groeit in Gambia! We hopen in het voorjaar van 2016 opnieuw te gaan. 

Donaties voor dit mooie project zijn welkom.

Grote armoede

Gambia is een zeer arm land. Zo arm, dat veel mensen maar één keer per dag eten. Men leeft bij de dag, simpelweg omdat er geen andere keuze is. Tijdens clinics en rond onze verblijfsplek hebben wij zo’n 75 mensen behandeld. Ook namen onze studenten zieke familieleden mee. Door dat harde leven is de Gambiaan taai en relatief gezond; jong en oud reageren verrassend goed op de homeopathische middelen. Deze stimuleren immers het zelfgenezend vermogen.

Goede reacties

Niet altijd zien wij onze patiënten terug, maar als we terugkoppeling kregen, stonden wij versteld van de snelle verbetering. Een man die al twee jaar rondliep met een dikke knie nadat hij zich verstapt had, kreeg één korrel. Na enkele dagen was het vocht uit de knie verdwenen. Ook ging de pijn weg, vertelde hij. Zo ook bij een jonge houthakker die drie jaar geleden een boomstam plotseling in z’n eentje vasthield, toen zijn broer uitgleed: de chronische pijn in zijn schouder verdween na het homeopathisch middel. Een andere man leed al 10 jaar aan constipatie Hij kreeg gewrichtsklachten en het had effect op zijn humeur. Als we hem de dagen erna zagen, stak hij blij zijn duim op. Hij vertelde dat hij nu dagelijks naar de wc kon.

Homeopathie in Gambia

Samen met twee collega’s van Homeopaten zonder Grenzen reisde projectcoördinator en homeopaat Lous Wijnkoop in maart 2014 naar Gambia. Zij was daar een week lang op uitnodiging van het Gambiaanse Ministerie van Gezondheid.

Tijdens het bezoek heeft het HzG-team afspraken gemaakt voor een nieuw HzG project.

De eerste dag na aankomst hadden we een gesprek met een Director of the Ministry of Health. Hij liet weten dat zij ons project zouden willen neerzetten in de regio LRR (Lower River Region). De volgende dag gingen wij met onze pick up met chauffeur de warme binnenlanden van Gambia in, naar de plaats Soma. We werden ontvangen door de gouverneur. Stel je een grote, diep-zwarte man voor in een lichtblauw gewaad, met veel charisma. Christine en ik kregen een accolade, zon officiële omhelzing. Toen we binnen in de ontvangstruimte hadden plaatsgenomen, zei de gouverneur tegen mij: Wij kennen elkaar. En inderdaad, Mr. Puyé was, toen ik de vorige keer in Gambia was, leraar Kruidengeneeswijzen in de compound/school. Hij wilde nu het gezondheidsniveau in zijn provincie omhoog brengen op een cost effective en gezonde manier. 

Die middag hebben wij op verzoek van de gouverneur de Chief en de Elders van Soma een presentatie gegeven. De Chief, ook zon grote man daagde ons met humor uit: hij had al weken last van hoest, waardoor hij ’s nachts veel wakker lag. Dankzij Christine’s ervaring met cold season in Africa (slechts 35 C en veel wind) was de keuze snel gemaakt: Het middel werkte binnen een kwartier (de volgende dagen stak hij zijn duim op als we hem zagen, het ging goed! We maakten homeopathie-fans!

Cold season

Na vier dagen Soma terug naar de kust, waar ik een paard heb behandeld. We liepen langs een veldje waar een wit paardje lag te rollen van de pijn. Ik kon het niet aanzien, en ben, na overleg met de wanhopige eigenaar, naar ons hotel gerend om mijn homeopathische EHBO trommeltje op te halen. Na een kort vraaggesprek met de eigenaar van het paard heb ik twee middelen in wat water opgelost en een suikerklontje daarmee natgemaakt. De eigenaar stopte dit in de mond van het paard en binnen 5 minuten stond Mandela (zo heette het paard) op. 

Ik kon mijn ogen niet geloven. Het paard had vervolgens diarree (altijd een goed teken na inname van een middel: rommel eruit, de boel weer in beweging. Ik kon ze adviseren om met dit paard niet meer aan het eind van de middag door de zee te galopperen, zoals ik een paar keer had gezien. Dan is de zeewind te koud om goed op te drogen. Ja, kreeg ik te horen, vorig jaar was hij net zo ziek rond deze tijd. ‘The cold season’.

Later in de week werden we ontvangen op het Ministerie en ja, ook de Minister had een klacht: urticaria (jeukende uitslag. Huidklachten nemen vaak meer tijd om te reageren op een middel en zeker om te genezen. En er zijn zoveel soorten huiduitslag, dat het kiezen van het goeie middel lastig kan zijn. 

Christine en ik hielden ons hart vast, zou er een duidelijk beeld ontstaan, waarop wij een effectief middel konden kiezen? Een kort gesprek bracht een oorzaak naar voren en het middel werkte al tijdens het gesprek. Het onderhoud liep uit tot een uur, we waren onder de indruk van de daadkracht en energie van deze Minister.

We zijn overeengekomen dat dat HzG, gedurende twee jaar 4 keer naar Gambia gaat voor een periode van 2 weken. In die tijd geven wij ca. 60 mannen en vrouwen uit de dorpen les in homeopathie. Wij verschaffen les- en studiemateriaal en homeopathische middelen middelen. Via mail geven we later support op afstand. Het Ministerie en de locale authoriteiten nemen de kosten voor vervoer en verblijf van de leerlingen en van de HzG docenten op zich en zorgt voor een geschikte locatie.