Malawi

Op 8 oktober 2022 zijn Kristel Winters en Jolande Velgersdijk naar Noord Malawi (Rumphi district) afgereisd om aldaar les te geven aan de lokale hulpverleners en te superviseren/ ondersteunen tijdens de homeopathische behandelingen. Tijdens deze eerste missie is in kaart gebracht waar de belangrijkste hulpvraag ligt en hoe HzG hier zo goed mogelijk bij aan kan sluiten.

Malawi is een van de armste landen in de wereld, de bevolking leeft hoofdzakelijk van landbouw, opleidingsmogelijkheden zijn er voor een groot deel van de bevolking niet, er zijn veel tienermoeders en het percentage kindersterfte is er hoog. De belangrijkste medische oorzaken van overlijden zijn HIV, neonatale aandoeningen en infectie van de lage luchtwegen. De belangrijkste risicofactoren zijn ondervoeding, onveilige seks luchtvervuiling en gebrek aan hygiëne.

In Malawi worden er al een aantal jaar vanuit het Eva Demaya Centre consulten gedaan en trainingen georganiseerd. In de tijd van corona is de kennis weggezakt. Als HzG willen we bijdragen om de kennis weer op peil te krijgen en naar een hoger niveau te tillen, zodat de lokaal opgeleide mensen met nog meer succes homeopathie kunnen toepassen. Op die manier willen we juist ook een duurzame oplossing ondersteunen.

We hebben samen met de lokale Homeopathic assitants consulten gehouden. Daarnaast hebben we Homeopathic assistants en Homeopathic Health workers bezocht die vanuit hun eigen gemeenschap werken. Door de inzet van homeopathie kunnen ze veel mensen op een betaalbare manier helpen op plekken waar zorg niet voorhanden is. In het kader van het Mother & Child project hebben we les gegeven over homeopathie bij veelvoorkomende zwangerschapsklachten en bij klachten kort na de bevalling. Ook zijn we een dag naar een outreach clinic geweest, waar we in één dag heel veel patiënten hebben gezien.

HzG zal in samenwerking met Khula foundation homeopathie blijven uitdragen (training, consulten, middelen) vanuit Eva Demaya centre. In de komende periode zullen we twee keer per jaar een bezoek brengen aan het land en daar dan training geven en outreach clinics organiseren. We kunnen dan gebruik maken van faciliteiten van het terrein.

We kijken terug op een hele mooie, indrukwekkende missie waarbij we velen met homeopathie hebben kunnen helpen!