Malawi

Malawi is een van de armste landen in de wereld, de bevolking leeft hoofdzakelijk van landbouw, opleidingsmogelijkheden zijn er voor een groot deel van de bevolking niet, er zijn veel tienermoeders en het percentage kindersterfte is er hoog. De belangrijkste medische oorzaken van overlijden zijn HIV, neonatale aandoeningen en infectie van de lage luchtwegen. De belangrijkste risicofactoren zijn ondervoeding, onveilige seks luchtvervuiling en gebrek aan hygiëne.

Gedurende een aantal jaar zijn er vanuit het Eva Demaya Centre in het Noorden van Malawi (Rumphi district), consulten gehouden en trainingen georganiseerd. Onder andere door het beperkte reizen in 2020-2022 was de kennis weggezakt.

Als HzG willen we bijdragen om de kennis weer op peil te krijgen en naar een hoger niveau te tillen, zodat de lokaal opgeleide mensen met nog meer succes homeopathie kunnen toepassen. Op die manier willen we juist ook een duurzame oplossing ondersteunen.

Eind 2022 zijn Jolande Velgersdijk en Kristel Winters namens HzG voor de eerste keer naar Malawi gereisd. We hebben samen met de lokale Homeopathic assitants consulten gehouden. Daarnaast hebben we Homeopathic assistants en Homeopathic Health workers bezocht die vanuit hun eigen gemeenschap werken. Door de inzet van homeopathie kunnen ze veel mensen op een betaalbare manier helpen op plekken waar zorg niet voorhanden is. In het kader van het Mother & Child project hebben we les gegeven over homeopathie bij veelvoorkomende zwangerschapsklachten en bij klachten kort na de bevalling. Ook zijn we een dag naar een outreach clinic geweest, waar we in één dag heel veel patiënten hebben gezien.

In februari 2023 keerde Jolande Velgersdijk terug naar het gebied, deze keer samen met Merel Kolderie. Deze keer werden vier trainingsdagen gegeven. In Malawi is in februari het einde van de regenperiode. Ook was er in die periode relatief veel cholera. De lesdagen hebben we daarom rondom het behandelen van Malaria en Cholera ingericht. Ook brandwonden zijn uitvoerig behandeld. We organiseerden drie dagen outreach clinics op twee verschillende locaties. Tijdens dit bezoek hebben we ook contact gelegd met medewerkers van social work om het thema ‘Mother & Child’ verder vorm te geven.

Momenteel zijn we een volgend bezoek aan het organiseren voor najaar 2023. HzG zal in samenwerking met Khula foundation homeopathie blijven uitdragen (training, consulten, middelen) vanuit Eva Demaya centre. In de komende periode zullen we  jaarlijks een bezoek brengen aan het gebied en daar dan training geven en outreach clinics organiseren. We kunnen dan gebruik maken van faciliteiten van het terrein.

We kijken terug op mooie, indrukwekkende bezoeken waarbij we samen met de mensen in Malawi velen met homeopathie hebben kunnen helpen! Het is fantastisch om met de mensen ter plekke samen te kunnen werken.