steun hzg

Youtube video

ACHTERGROND UGANDA-PROJECT
Homeopaten zonder Grenzen werkt samen met de Ugandese organisatie URDT aan een nieuw project op het gebied van homeopathie en gezondheidszorg.

Holistisch
'Give a man fish and he eats for a day; learn a man to fish and he will eat all his life.' Deze filosofie is URDT (Uganda Rural Development and Training program) op het lijf geschreven. Bij deze lokale NGO, die zich al meer dan 20 jaar bezighoudt met de ontwikkeling van het platteland, gelooft men in een holistische aanpak.

Door te investeren in de ontwikkeling van mensen, wil URDT de ontwikkeling van het platteland tot stand brengen. Een aanpak waarbij men streeft naar een verbetering van de levensstandaard, toegang tot gezondheidszorg en onderwijs én de ontwikkeling van vrede, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen.

Vrouwen zijn de spil
Het werkterrein van URDT is het Kibaale district, een arm gebied in het Westen van Uganda. URDT verzorgt onderwijs en training en richt zich daarbij vooral op meisjes. Volgens de oprichter van de organisatie, Mwalimu Musheshe, komt ontwikkeling en verandering in Afrika vooral voort uit de vrouwen. Vrouwen zijn vaak de spil van het gezin en de gemeenschap. Zij vervullen dan ook een sleutelrol in de transformatie van Uganda.
Safira (web)

DUURZAAMHEID
Gezondheidszorg is op het platteland nog nauwelijks voorhanden. HzG werkt samen met URDT aan een programma om mensen op te leiden in de homeopathie.
Community health workers worden opgeleid in de basisbeginselen van de homeopathie. Zij kunnen in de afgelegen dorpen eenvoudige klachten gaan behandelen.
Daarnaast ontwikkelt HzG een homeopathieopleiding op een hoger niveau, die in de toekomst onderdeel wordt van het vak 'Public Health' aan de ARU (Agricultural Rural University for Women). URDT en HzG, die beide vanuit een filosofie van duurzaamheid werken, streven naar een samenwerking voor de langere termijn, waarbij er in Kibaale in de toekomst wellicht ook een lokale kliniek opgericht kan worden.
Safira en familie (web)

UGANDA - Homeopathie voor moeder en kind
Project afgerond in 2017

In oktober 2014 reisden HzG-docenten Tineke Schaper en Lilian Peters, naar Uganda. Dit keer stond er een nieuw onderwerp op het programma: Lessen over homeopathie tijdens zwangerschap en bevalling voor inmiddels gevorderde studenten.

Een verslag van de reis:
Het is laat als we op Entebbe Airport aankomen. Bij aankomst in de hal van de luchthaven staat een man met een flesje desinfecterende spray ons op te wachten. Of we even onze handen willen uitsteken. Maar dat is nog niet alles. Alle passagiers worden in de richting gedirigeerd van de zogenaamde Health Desk. Kleine provisorisch opgeworpen balies met daarachter in witte pakken gehulde mannen en vrouwen met mondkapjes. We leveren onze gezondheidsverklaring in. Vastbesloten wordt een laserthermometer op onze voorhoofden gericht. Uganda is officieel ebolavrij en dat willen ze hier zo houden.

Verder is alles als vanouds. De nachtelijke rit door de hoofdstad Kampala, waar altijd vuurtjes branden, mensen wakker zijn en mannen op brommers langs de weg staan. Onze zware koffers, vol homeopathische middelen, die door het personeel de trappen van het hotel op gezeuld worden.
jongetje

Verschil tussen leven en dood
De volgende dag rijdt Moses, onze chauffeur, voor met de vertrouwde felgroene Landrover. Op naar Kagadi, 400 kilometer naar het Westen, een rit door het prachtige weelderige landschap van Uganda, dat niet voor niets The pearl of Africa genoemd wordt.

Op de campus van onze partner URDT, wachten onze studenten, vol zin om aan de volgende module te beginnen. Dit keer geven we les over hoe je de aankomende moeder en het ongeboren kindje met homeopathie kunt ondersteunen. In het achterland van Kagadi, ver van ziekenhuizen en klinieken, zijn aankomende moeders vooral op zichzelf aangewezen. Homeopathie is zeer effectief bij problemen tijdens zwangerschap en bevalling. Kennis van de toepassing ervan bij moeder en kind kan soms het verschil betekenen tussen leven en dood.

Onze groep, die voor 80% bestaat uit jonge vrouwen, is enthousiast. Het onderwerp leeft, zeker in dit land waar vrouwen gemiddeld zes kinderen krijgen. Heel veel natuurlijk, maar kinderen worden hier gezien als een voorziening voor de oude dag. Bovendien sterft in Uganda nog altijd een groot deel van de kinderen voor het vijfde levensjaar.
moeder en kind

Babies mee
Zeker drie studenten uit onze groep hebben hun baby meegenomen naar de les. Soms zitten ze op schoot, soms liggen ze op een kleed te slapen, vaak drinken ze aan de borst. Hier wordt op verzoek gevoed.

De Moeder en kindmodule is met groot enthousiasme ontvangen en het is fantastisch om te zien hoe onze studenten de lesstof oppakken. Volgende keer zullen we ongetwijfeld hun ervaringen en verhalen horen. We kijken ernaar uit.

U kunt dit project steunen. Wij zijn blij met uw bijdrage omdat die ons in staat stelt ons werk te continueren en in 2015 terug te keren naar Uganda. Iedere gift, groot of klein, is welkom. Maak uw gift over op onze bankrekening NL95 TRIO 0390 3597 93 o.v.v. Uganda.
Doneren kan ook digitaal via onze website of Facebook.
babiesmee

gouden vrienden
Marlijn Boekhandel
NVKH, Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten
vrienden
Radaropus
Page Perfect