Ghana

Homeopaten zonder grenzen Nederland is in 1993 haar eerste project in Ghana begonnen. Aanvankelijk zijn we gestart in meerdere ziekenhuizen in Accra en in een ziekenhuis in Kumasi. Onze studenten zijn behalve artsen ook de hoogopgeleide verpleegsters, vroedvrouwen en apothekers.

Onze motivatie daarvoor is dat zij een groot gedeelte van de eerstelijns gezondheidszorg op zich nemen in een land waar relatief weinig artsen zijn. Vooral in de afgelegen gebieden is dat een feit. Uitgangspunt voor het onderwijsprogramma waren de lokale klachten en tropische ziekten.

De opkomst van studenten was behoorlijk groot, maar na een tijdje werd dat minder. De reden daarvoor was dat er veel van onze studenten een tijd op een andere plaats in het land te werk gesteld werden. Om de reizen financieel haalbaar te houden hebben we van alle groepen in Accra één groep gemaakt. Dat werkt nog steeds goed; de verschillende disciplines blijken elkaar uitstekend aan te vullen en te motiveren.

Inmiddels hebben de meeste deelnemers hun diploma behaald. Daarmee is het doel van HZG dan bereikt: breng geen vis, maar leer mensen vissen. Deze groep krijgt een aantal malen per jaar nascholing. De groep is uitermate serieus, ze hebben zelfs, zowel in Accra als Kumasi, werkgroepen opgericht en komen regelmatig bijeen om kennis uit te wisselen, problemen op te lossen en casuïstiek te bespreken.

Wij verwachten een toeloop van studenten wanneer de status van homeopathie erkend is, daarom houden we onze adviserende rol bij het Ghanese Ministerie van Volksgezondheid. Zij werken sinds 1995 aan de wet legalisering complementaire geneeswijzen, om de status van diverse complementaire geneeswijzen helder te krijgen. HZG wil de in Ghana opgedane kennis en ervaring gebruiken voor Benin (West-Afrika) dat een projectaanvraag bij HZG heeft gedaan.